FAQ: overig

Waarom is het belangrijk te waarschuwen?

Wanneer je een soa hebt is het belangrijk je sekspartner(s) te waarschuwen. Hierdoor voorkom je verdere verspreiding. Soapoli-noord.nl werkt samen met www.partnerwaarschuwing.nl. In het telefonisch consult met de verpleegkundige bespreek je of je een code wilt om anoniem te waarschuwen via partnerwaarschuwing.nl.

Waar is het online testadvies op gebaseerd?

Het testadvies is gebaseerd op de antwoorden die je gegeven hebt op de vragen. In het advies wordt er rekening mee gehouden of je hetero/homoseksuele contacten hebt, wat voor seks je hebt gehad en hoe lang  geleden het contact was.
Dit komt overeen met het advies wat de huisartsen geven (NHG-standaard ‘het soa-consult’)

Wat is de betrouwbaarheid van de soa-testen?

Voor de betrouwbaarheid van soa-testen zijn de volgende voorwaarden belangrijk:
• Testen moeten goed worden afgenomen.
• Een duidelijke instructie moet toegevoegd zijn.
• Testen moeten goed verpakt worden opgestuurd.
• Testen moeten worden opgestuurd naar een gecertificeerd laboratorium.
• Het afnamemateriaal moet een CE-keurmerk hebben. 

Bij ons, de huisarts en de GGD wordt aan deze voorwaarden voldaan.
Zelftesten waarbij je de resultaten thuis kunt aflezen zijn meestal niet betrouwbaar. 

Onze testen worden uitgevoerd door het gecertificeerde medisch laboratorium Dr. Stein & Collegae te Maastricht. Laboratorium Stein is NEN-EN-ISO 15189 geaccrediteerd. Per soa wordt de meest betrouwbare test gekozen. De kans op een fout-positieve/ fout-negatieve uitslag is kleiner dan 5%. Dit betekent dat er een kleine kans is op een verkeerde uitslag. 

Als je een negatieve uitslag hebt (soa niet aangetoond) maar je houdt klachten die kunnen passen bij een soa, adviseren we je opnieuw te testen.
Als je een positieve uitslag hebt (soa aangetoond) op hiv, hepatitis B en/of syfilis/lues wordt ter controle altijd een extra test gedaan (confirmatietest). 

Worden de soa-testen vergoed door mijn zorgverzekering?

De soa-testen worden niet vergoed door je zorgverzekering. 

Kan ik anoniem testen?

Vaak wordt met anoniem testen bedoeld: Ik wil niet dat er ooit iemand achter komt dat ik een soa test doe/gedaan heb. Ofwel, er mogen geen gegevens naar buiten komen. Je wilt er op kunnen vertrouwen dat we zorgvuldig met je gegevens omgaan.

Daarom leggen we hieronder uit welke informatie van je wordt gevraagd en wat we daarmee doen:|

  • Om je bestelling te kunnen bevestigen én om je toegang te kunnen geven tot de testuitslag hebben we een e-mailadres nodig. Jij bepaalt welk e-mailadres je daarvoor gebruikt. We sturen alleen berichten die nodig zijn in verband met je bestelling. We delen dit e-mailadres nooit met derden.

Als je de testen via de post wilt ontvangen, hebben we adresgegevens nodig. Jij bepaalt welk adres je daarvoor gebruikt. Ook dit wordt nooit met derden gedeeld en we versturen nooit ongevraagde post. Je bestelling wordt verstuurd in een blanco envelop. Wil je geen adres opgeven? Dan kun je de bestelling afhalen op onze locatie in Groningen.

  • Om te kunnen testen hebben we je naam, geboortedatum en geslacht nodig. Daarmee kunnen we betrouwbare en volledige zorg bieden waar we voor staan, vanaf het testen tot de behandeling. Deze gegevens worden alléén opgeslagen in de beveiligde omgeving van het laboratorium en van ons eigen patiëntendossier. En wordt niks met derden gedeeld zonder jouw toestemming.

Kan ik voor meerdere personen een bestelling doen?

Nee, dat is niet mogelijk. Testen zijn persoonsgebonden. Iedere persoon moet apart een bestelling aanmaken. 

Ik ben een man en heb seks met mannen. Kan ik bij jullie testen?

Je kunt bij ons testen. Je kunt er ook voor kiezen om via de GGD te testen. Bij de GGD kun je naast zorg ook gratis inentingen krijgen tegen hepatitis-B. Kijk voor meer informatie op mantotman.nl.

Ik ben een man en heb seks met mannen. Waar kan ik PrEP zorg krijgen?

Informeer hiervoor bij je huisarts of bij de GGD.
Voor meer informatie over PrEP:

prepnu.nl

mantotman.nl

Kan ik soa-onderzoek laten doen bij mijn huisarts?

Je kunt voor een soa-test terecht bij je eigen huisarts. Het consult bij de huisarts is gratis. De laboratoriumkosten worden vergoed door je basisverzekering, maar vallen onder het eigen risico. De kosten variëren behoorlijk; soa-onderzoek op chlamydia, gonorroe, hepatitis B, hiv en syfilis kost meestal tussen de €100,- en €180,-. Informeer hierom vooraf wat voor jou de kosten zijn. 

Ik woon niet in Noord-Nederland, kan ik een test bestellen?

Hoewel we gevestigd zijn in Noord-Nederland, kan het grootste deel van onze zorg online en telefonisch plaatsvinden. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je gebruik wilt maken van een consult of wanneer je naar één van onze priklocaties moet komen voor bloedafname, je hiervoor naar Groningen of Leeuwarden moet reizen. Je kunt uiteraard wel gebruik maken van het telefonisch spreekuur. 

Waar kan ik condooms kopen?

Condooms kun je bij de meeste supermarkten, een drogist of een apotheek kopen. In bars en disco’s zijn condooms vaak in condoomautomaten verkrijgbaar. Online kun je ook condooms bestellen. Koop alleen goedgekeurde condooms met een CE-logo. 

Je kunt ook bij het Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland (Groningen) condooms kopen of toevoegen aan je bestelling:
10 condooms voor €1,- 

Welke testen worden gebruikt?

Chlamydia: PCR, zonodig LGV-genotypering via Soapoli UMCG.
Gonorroe: PCR, zonodig Go kweek en resistentie.
Trichomonas: PCR.
Hiv: anti HIV 1+2 combi, zonodig conformatie Western Blot.
Lues/syfilis:TPHA/TPPA, zonodig confirmatie FTA-abs en VDRL.
Hep-B: anti-HBc , zonodig HBsAg, anti-HBeHBe-Ag. 

Staat je vraag hier niet tussen? 

Neem contactmet ons op.