FAQ: Uitslag en behandeling

Hoe krijg je de uitslag?

Binnen een week ontvang je een mail met daarin verdere uitleg over onder andere het inloggen via mijn uitslag. Heb je na een week nog geen mail ontvangen neem contact met ons op.

Wat betekent een positieve of een negatieve uitslag?

Is de uitslag van je test negatief? Dit betekent dat er in die test geen soa is aangetoond. Heb je nog meer testen aangevraagd? Je ziet per test de uitslag. 

Is de uitslag positief? Dit betekent dat je een soa hebt. Je kunt hiervoor een behandeling krijgen. In ‘mijn uitslag’ wordt precies uitgelegd welke behandeling je kunt krijgen en hoe dat in zijn werk gaat.

Wil je vast meer weten over de verschillende behandelingen? Klik op een soa voor meer informatie: 

chlamydia
gonorroe
trichomonas
hepatitis B
hiv
lues/syfilis

Waarom is het nodig je te laten behandelen wanneer je een soa hebt?

Wanneer je een soa hebt is het belangrijk dat je behandeld wordt. Hoe sneller je start met een behandeling, hoe kleiner de kans op complicaties. Chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B kunnen onbehandeld tot ernstige complicaties leiden. Ook kun je na een behandeling en een week geen seks geen soa meer doorgeven.

Wat gebeurt er met je vaste partner wanneer je een soa hebt?

Je vaste partner kan mee worden behandeld. Wanneer je een soa hebt neem dan contact op met onze receptie voor het maken van een telefonische afspraak. Op de afgesproken tijd wordt je gebeld door de verpleegkundige. Tijdens dit gesprek bespreek je welke (ex)partners gewaarschuwd moeten worden en of je vaste partner mee behandeld wordt.

Wat gebeurt er wanneer je een soa hebt?

Wanneer je een soa hebt neem dan contact op met onze receptie voor het maken van een telefonische afspraak. Op de afgesproken tijd wordt je gebeld door de verpleegkundige.

  • Indien je chlamydia hebt, kun je voor de behandeling naar je huisarts of je krijgt van ons een recept voor antibiotica. Dit recept kan worden opgehaald op onze locatie in Groningen of worden gefaxt naar een apotheek. Bij de apotheek kun je de medicijnen halen. Het is belangrijk een week geen seks te hebben na het starten van de antibiotica.
  • Wanneer je gonorroe hebt, kun je voor de behandeling naar je huisarts of je kunt langskomen in ons centrum. Als behandeling krijg je hier een injectie met antibiotica. De kosten voor de injectie liggen rond de €12,- en kunnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het is belangrijk een week geen seks te hebben na het starten van de antibiotica.

In het geval van een andere soa word je gebeld voor overleg en/of doorverwezen naar het UMCG.

Is het belangrijk om me te laten behandelen als uit de test blijkt dat ik een soa heb?

Wanneer je een soa hebt is het belangrijk dat je behandeld wordt. Hoe sneller je start met een behandeling, hoe kleiner de kans op complicaties. Chlamydia, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis-B kunnen onbehandeld tot ernstige complicaties leiden. Ook kun je na een behandeling en een week geen seks geen soa meer doorgeven.

Waar kan ik me laten behandelen wanneer ik een gonorroe heb?

Als behandeling krijg je een injectie met antibiotica ceftriaxon (PCH 500 mg injectie). Dit kan op onze locaties in Groningen en Leeuwarden.
De kosten voor de injectie liggen rond de €27,50. 

Wanneer je elders woont kun je via het contactformulier een printbare uitslag opvragen. Met deze uitslag kun je bij de huisarts of GGD een behandeling aanvragen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen bij de huisarts of GGD te testen. 

Staat je vraag hier niet tussen? 

Neemcontact met ons op.